Hjem > Nyheter > Innhold

Lett naturfiberkompositt implementert i tysk neste generasjons bilprosjekt

Sep 17, 2019

Som det nest største, institusjonelt finansierte transportforskningsinstitusjonen i Europa, bruker det tyske flysenteret (Deutsches Zentrum für Luft- og Raumfahrt / DLR) sitt transportprogram for å møte de store spørsmålene om fremtidens mobilitet. BASF og partneren BNP Brinkmann støtter det nåværende forskningsprosjektet - Next Generation Car (NGC) - med en skreddersydd, lett kompositt basert på naturlig fiber. "Ved å bruke vårt Acrodur-bindemiddel var vi i stand til sammen med vår partner BNP Brinkmann å produsere et sammensatt materiale fra fornybare ressurser som oppfyller det tyske luftfartssenterets spesielt høye krav til stabilitet og vekt", forklarer Thorsten Habeck, leder for forretningsstyring Fiber Bonding - Europa, Midtøsten og Afrika på BASF. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.

Acrodur er et vannbasert bindemiddel som ikke inneholder noe tilsatt formaldehyd som omdanner fornybar energi som hamp, kenaf, lin og trevirke til lette, stabile og holdbare funksjonelle kompositter. På grunn av sin høye fleksibilitet, enkle behandlingsfunksjoner og overlegen termomekanisk stabilitet, kan Acrodur med lite utslipp skape stabile, bærekraftige og miljøvennlige bilkomponenter som veier opptil 50% mindre enn tradisjonelle metalldeler. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.

Målet med German Aerospace Centers NGC-prosjekt er å fremme utviklingen av stille, lave utslippskjøretøyer med høy grad av automatisering og et bredt spekter. Den bruker avanserte teknologier, blant annet for kjøretøystruktur, motor og energiledelse. Lett konstruksjon er nøkkelen når det gjelder utvikling av innovative kjøretøykonsepter: Omtrent to tredjedeler av drivstofforbruket avhenger direkte av vekten til bilen. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.

Bidraget til prosjektet gjort av BASF og dets partner BNP Brinkmann var relatert til Safe Light Regional Vehicle (SLRV), det minste og letteste av kjøretøykonseptene utviklet som en del av NGC-prosjektet. Den kombinerer en ny konstruksjon av metallsmørbrød med et innovativt inngangskonsept, en svært effektiv hydrogenbrenselcellemotor og en ny bilkarosseri for å oppfylle de krevende kravene til sikkerhet og vekt (450 kg) i kategorien L7-kjøretøy. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.

Det indre gulvet i NGC SLRV har lette kompositter laget av naturlig fiber for å beskytte karosseriet mot mekanisk deformasjon. “BASF og BNP Brinkmann var i stand til å hjelpe oss med å oppfylle et vanskelig krav og forsynte oss med skreddersydde støpte deler som kombinerer ekstremt lav vekt og høy stabilitet. Dette var avgjørende for NGC SLRV fordi når panseret åpnes oppover, kommer folk inn i bilen i en oppreist stilling, noe som fører til en særlig høy punktbelastning på bilkarosseriet i fotbrønnen, ”forklarer Michael Kriescher, ansvarlig prosjektleder ved Institute for Vehicle Concepts of the German Aerospace Center. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.

BASF bidro til å produsere komponenten ved å gi sin erfaring med fiberbindingsprodukter. I det siste førte denne ekspertisen og bruken av Acrodur-bindemidlet til naturlige fiberkompositter til flere høyytelseskomponenter med lett vekt som ble produsert i serie for bilindustrien. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.

Samarbeidspartner BNP Brinkmann, spesialist for mangefasetterte typer fleece som brukes til halvfabrikata av bilindustrien, støttet produksjonen av komponenten. “Når vi utvikler innovative tekniske fleece-stoffer, er vi, for mobilitet, bortsett fra lette, absorpsjons- og isolasjonsløsninger, spesielt med fokus på produkter laget av fornybare råvarer. Vår erfaring og de spesielle egenskapene til Acrodur-bindemidlet gjorde det mulig for oss å produsere den svært effektive kompositt som kreves av det tyske luftfartssenteret ved nesten utelukkende å bruke naturlige fibre, sier Thomas Güthe, administrerende direktør i BNP Brinkmann. Spilltilbehør og spillkorthylse, dekkboks, bindemiddel.